About
Feedback
Login
NEWS
ORGANIZATIONS
PROJECTS
PRODUCTS
1 of 4
The GSK Carbon Neutral Laboratories for Sustainable Chemistry
Project Type:
Research Laboratory
Project Location:
University Park
Nottingham NG7 2RD
United Kingdom
Project Scope:
Gross Area: 
Construction Cost: 
Cost Per SF: 
Levels Above Ground: 
Awards and Acknowledgements:
RIBA:
2018 East Midlands Award
2018 East Midlands Sustainability Award
Design Features:
Undulating Roof, Green Roof, Heavy Timber, Zero Carbon
Project Summary:
'This is bigger than just a building – it’s a whole philosophy'. These words are an entirely apt description of the ambition for the project and what has been achieved through a deep collaboration between the client and design teams.

The project demonstrates an unwavering focus on sustainability and challenges every aspect of the design and construction process.

The result is a building that not only achieves BREEAM outstanding and LEED platinum awards, but perhaps more importantly signals how such an approach can directly inform architectural design and greatly enhance the user experience.

The distinctive volumetric form has its origin in the need for a highly-serviced laboratory space, but one which can be naturally ventilated.

The resulting curved roof then combines the most advantageous angle for photovoltaic panels and incorporates a series of large openings driving natural light deep in to the plan form - both principles further reducing energy consumption.

The undulating roof form is therefore a direct expression of sustainable design drivers. The already hard-working roof goes on to embrace biodiversity by incorporating a green landscape and assisting rainwater attenuation.

Internally the volume reveals itself as an unexpected and unique laboratory environment where the building processes and services are given full expression and allow a clear appreciation of the design approach.

Carbon reduction is also the primary consideration in the selection of construction materials and the use of timber technologies is given full visual expression in a similar way to the building form and services.

Both the timber frame and wall panelling are on view without extraneous finishing materials, again reinforcing the commitment to sustainable and accountable design decisions.

The philosophy connecting building operation and aesthetic is also clearly expressed in the opening up of the laboratory environment, with clear views between spaces to aid collaboration and understanding of the processes within.

Externally the laboratory volumes are clad in a combination of Western Red Cedar and single fired terracotta panels - both natural materials chosen for their low embodied energy. Overhangs and deeply set windows are further design cues chosen to control the internal environment, adding to the distinctive aesthetic, yet remaining true to the philosophy of the project.

The awards jury were impressed with the commitment shown by the project team to challenging traditional notions of the building typology and bringing forward new thinking about the role and possibilities for a sustainable design approach.
(Source: Fairhursts Design Group)
Tapestry Statistics:
UID: 
GB-GSKCNL
Added: 
2020-12-23 00:42:32
Updated: 
2020-12-23 01:35:10
Content Score: 
85.05
Profile Views: 
229
Click Throughs: 
16
Design and Construction Team:
AECOM
Structural, Environmental, M&E Engineer
Curtins
Structural Engineer
Capita
Quantity Surveyor/Cost Consultant
Gleeds
Project Management
BB7
Fire Engineer
WSP
Environmental Consultant, Construction Safety
KLH Sustainability
Sustainability
Anthesis
Sustainability
Thumbnails:
Images:
Martine Hamilton-Knight
Martine Hamilton-Knight
Martine Hamilton-Knight
Martine Hamilton-Knight
Fairhursts Design Group
Fairhursts Design Group
Fairhursts Design Group