About
Feedback
Login
NEWS
ORGANIZATIONS
PROJECTS
PRODUCTS
6 of 185
Georgia Tech Engineered Biosystems Building
Project Type:
Research Laboratory, Office, Meeting Rooms
Project Location:
950 Atlantic Drive NW
Atlanta, Georgia 30332
USA
Project Scope:
Gross Area: 
Net Area: 
Site Area: 
Occupants: 
Construction Cost: 
Cost Per SF: 
Levels Above Ground: 
Performance Metrics:
Total PEUI: 
Net PEUI: 
Total EUI: 
Net EUI: 
Lighting Power Density: 
Annual Potable Water: 
Const. Waste Recycled: 
Rainwater Managed: 
Lights Off Daylighting: 
Views to Outdoors: 
Climate Zone: 
Awards and Acknowledgements:
AIA Committee on the Environment:
2018 Top Ten
Project Summary:
Georgia Tech's Engineered Biosystems Building (EBB) provides nearly 200,000 sq ft to serve as a core bio-technological research building for Georgia Tech, as well as a model for further development of that section of the campus. The six-story design reevaluates laboratory design, merging the College of Sciences and College of Engineering to create an interdisciplinary environment that supports the acceleration of advanced research development. EBB was conceptualized as a research facility that would coerce interdisciplinary collaboration by reinforcing physical integration between researchers focused on chemical biology, cell biology, or systems biology. EBB challenges the silos of traditional laboratory design by creating a system of open lab neighborhoods that foster engagement. A departure from traditional lab structure, which typically prescribes adjoining rows of partitioned lab space throughout a building, the 'cross-cutting lab' implements a program with continuous unobstructed working lab space running down the spine of the building with offices, meeting rooms and break and restrooms in the wings. Daylight, views to the outdoors, and other biophilic elements are used throughout the program to encourage interaction. The first building in what will become Georgia Tech's Research Quad, EBB was envisioned to anchor the northern edge of campus. As an institution known for its advanced research, Georgia Tech required a high-performance facility and anticipated LEED certification at a high level. Integrative design process was used to bring together all project stakeholders at the beginning of design to set performance goals and metrics for the building. To achieve the passive design goals that were set for daylighting, energy, site ecology, and water, the project team created a vertically-scaled, narrow research building with a light footprint. EBB fits and functions within the Eco-Commons, a permanent and multi-purpose open space with high levels of ecological performance that lays over the entire campus master plan.
(Source: AIA COTE 2018)
Tapestry Statistics:
UID: 
US-GTCHBB
Added: 
2018-04-21 20:48:01
Updated: 
2019-04-12 15:43:20
Content Score: 
152.96
Profile Views: 
1,262
Click Throughs: 
161
Design and Construction Team:
Lake | Flato
Design Architect
Cooper Carry
Architect of Record
McCarthy
General Contractor
Biohabitats
Ecological Services
Long & Associates
Civil Engineer
Newcomb & Boyd
MEP Engineer
Uzun+Case
Structual Engineer
RFD | Research Facilities Design
Lab Planning Consultant
Thumbnails:
Images:
Chris Cooper
Chris Cooper
Chris Cooper
Jonathan Hillyer, Chris Cooper
Jonathan Hillyer
Jonathan Hillyer
Lake | Flato Architects
Lake | Flato Architects
Lake | Flato Architects
Lake | Flato Architects