About
Feedback
Login
NEWS
ORGANIZATIONS
PROJECTS
PRODUCTS
52 of 185
North Transfer Station
Project Type:
Recycling Building
Project Location:
1350 N 34th Street
Seattle, Washington 98103
USA
Project Scope:
Gross Area: 
Net Area: 
Site Area: 
Occupants: 
Construction Cost: 
Cost Per SF: 
Performance Metrics:
Total PEUI: 
Net PEUI: 
Lighting Power Density: 
Annual Potable Water: 
Const. Waste Recycled: 
Lights Off Daylighting: 
Views to Outdoors: 
Climate Zone: 
Design Features:
Zero Waste, Daylighting, Skylights
Project Summary:
Seattle is the nation’s fastest-growing big city, with 18.7 percent growth over the last 10 years. It’s also one of the nation’s densest cities, with more than 8,600 people per square mile. With more people comes more waste, recyclables, and compostables—taxing the city’s aging infrastructure. To reach its zero-waste goal, Seattle needed a more efficient transfer station than the 1960s-era facility that stood on the site. On a typical day, the new station receives approximately 400 tons of various materials and is designed to handle up to 750 tons per day to accommodate anticipated growth. Integrating this large-scale infrastructure into a dense, low-rise neighborhood was the biggest challenge. Bermed into a sloping 5½-acre site between Lake Union’s recreational waterfront to the south, single-family residences to the northeast, and mixed uses to the west, the facility consists of two low-slung buildings on either side of a weigh-scale yard. The main structure comprises a 63,246-square-foot tipping and transfer floor, an administrative block, and a lower level for compacting and collection. The 10,000-square-foot recycling building allows self-haulers to divert materials from the waste stream, a function the older facility lacked. The challenge facing the design team was to replace the out-of-date facility with one that was larger and more efficient while meeting the demands of two abutting residential communities. The massing responds to the most stringent constraint: a building height limit of 78 feet above sea level—equal to the existing grade at the site’s top corner, enabling the hillside neighborhood to overlook the facility to take in lake and city views. Rooftops are clear of mechanical equipment, supporting photovoltaic arrays and greenery instead. In addition, the design incorporates queuing space inside the site to reduce congestion and noise impacts on the neighboring community. The mediation of industrial and human requirements is the station’s major achievement.

(Source: AIA COTE 2019)
Tapestry Statistics:
UID: 
US-NRTHTR
Added: 
2019-04-23 16:41:35
Updated: 
2019-04-23 19:48:56
Content Score: 
122.21
Profile Views: 
578
Click Throughs: 
88
Design and Construction Team:
Mahlum
Architect
Lydig Construction
General Contractor
CDM Smith
Engineer
LPD Engineering
Civil Engineer
Integrated Design Engineers
Structural Engineer
HBB Landscape Architecture
Landscape Architect
Heffron Transportation
Transportation Consultant
News Articles:
Thumbnails:
Images:
Benjamin Benschneider
Benjamin Benschneider
Benjamin Benschneider
Benjamin Benschneider
Benjamin Benschneider
Benjamin Benschneider
Mahlum Architects
Mahlum Architects
Mahlum Architects
Mahlum Architects
Mahlum Architects