About
Feedback
Login
NEWS
ORGANIZATIONS
PROJECTS
PRODUCTS
42 of 185
Interdisciplinary Science and Engineering Complex
Project Type:
Laboratory, Higher Education
Project Location:
805 Columbus Avenue
Boston, Massachusetts 02120
USA
Project Scope:
Gross Area: 
Net Area: 
Site Area: 
Occupants: 
Construction Cost: 
Cost Per SF: 
Performance Metrics:
Total PEUI: 
Net PEUI: 
Lighting Power Density: 
Const. Waste Recycled: 
Rainwater Managed: 
Lights Off Daylighting: 
Views to Outdoors: 
Climate Zone: 
Awards and Acknowledgements:
AIA Committee on the Environment:
2019 Top Ten
Design Features:
Rainwater Collection, LEED Gold, Energy Efficient, Atrium, Daylighting, Collaboration
Project Summary:
Flow and movement define the form language of the Interdisciplinary Science and Engineering Complex (ISEC), expanding Northeastern University’s Boston campus to the south of a major rail corridor and reconnecting the diverse neighborhoods of Fenway and Roxbury. Dynamic movement systems permeate the project, like pebbles in a stream defining the landscape paths through bioswales and the dynamic solar veil shading the office. The building form is intrinsically linked with high-performance architecture through parametric design and energy modeling to achieve an integrated design. The building leverages passive elements to reduce energy demand and employs high-tech energy recovery systems to further reduce energy use. This cutting-edge facility represents a major expansion of research at Northeastern University and provides a 236,240 gross sq ft home for four interdisciplinary academic research disciplines: engineering, health sciences, basic sciences, and computer science. The project elevates Northeastern University’s capability to compete as a premier research institution. Aggressive targets and an integrated approach to sustainability was ingrained from the planning stages throughout the design process, impacting everything from the programmatic organization of the building to the design of the building enclosure. The layered organization of the research lab not only creates a vibrant interior culture within the building but also minimizes energy usage while zoning areas for future flexibility. A daylight-filled atrium forms a new campus-scale public space surrounded by intimate collaboration spaces. In addition, it simultaneously acts as a mixing chamber for a cascade air system to recycle air throughout the building. Constructed on an urban brownfield site consisting of an existing surface parking lot set between two garages, the ISEC represents the completion of the first phase of the newly planned 660,000 sf academic precinct.

(Source: AIA COTE 2019)
Tapestry Statistics:
UID: 
US-INTRDS
Added: 
2019-04-23 14:34:20
Updated: 
2019-04-23 14:56:38
Content Score: 
128.31
Profile Views: 
689
Click Throughs: 
87
Design and Construction Team:
Payette
Architect
Suffolk Construction
General Contractor
Jacobs
Laboratory Planner
ARUP
MEP Engineer, Facade Engineer
LeMessurier
Structural Engineer
Stephen Stimson Associates
Landscape Architect
News Articles:
Thumbnails:
Images:
Warren Jagger Photography
Warren Jagger Photography
Warren Jagger Photography
Warren Jagger Photography
Warren Jagger Photography
Payette
Payette
Payette
Payette
Payette