About
Feedback
Login
NEWS
ORGANIZATIONS
PROJECTS
PRODUCTS
41 of 185
Music and Science Building
Project Type:
Education K-12 School
Project Location:
1011 Eugene Street
Hood River, Oregon 97031
USA
Project Scope:
Gross Area: 
Net Area: 
Occupants: 
Construction Cost: 
Cost Per SF: 
Levels Above Ground: 
Performance Metrics:
Total PEUI: 
Net PEUI: 
Total EUI: 
Net EUI: 
Lighting Power Density: 
Annual Potable Water: 
Const. Waste Recycled: 
Rainwater Managed: 
Lights Off Daylighting: 
Views to Outdoors: 
15' to Operable Windows: 
Climate Zone: 
Awards and Acknowledgements:
AIA Committee on the Environment:
2012 Top Ten
DJC Oregon:
2011 Top Project
Insulating Concrete Form Association:
2011 Gold Award for Commercial Projects
Design Features:
New 66%; Renovation 34%; Photovoltaics, Radiant Slab, Recycling Stations, Net Zero Energy, Rainwater Harvesting
Project Summary:
The Hood River Middle School project consists of renovations of the 1927 National Historic Register main building and a new free standing environmental sciences lab and music facilities. The community and Historic Review Commission desired a new building design that was in keeping with the existing architectural massing, materials and details. The new building is designed to be LEED Platinum/Net-Zero and includes a large greenhouse and edible garden.

Teachers at Hood River Middle School established a curriculum that incorporated sustainable concepts and wanted to use the new building as a “teaching tool” that would illustrate sustainable ideas put into practice. Opsis began the process with an eco-charrette that included teachers, students, designers and engineers. Together they set goals for creating a building that was Net-Zero in both water and energy use. While constrained by a modest budget, they also wanted to use sustainable design techniques to help building users understand how the systems work and how their actions are a critical component in the building’s use of resources.

The goal of the design was to meet Net-Zero energy by producing as much energy as the building consumes. To reach this goal, energy savings and production measures include, geothermal heating, cooling using heat exchange with water from an adjacent stream, a radiant slab, and a 35 kilowatt solar panel system. The design team also performed daylighting studies to reach an ideal combination of translucent skylights, monitor windows, traditional windows and shading devices with deciduous vines on trellises. Part of the curriculum at the school now includes managing a resource budget and tracking the building’s performance through a “building dashboard”— a website that tracks energy use and production, water use and collection and weather conditions. In addition, the natural ventilation system is designed with a simple user interface to encourage students to think about how they interact with the built environment.

The building collects rainwater for use in toilets and for irrigation, as well as features low-flow and waterless plumbing fixtures. Stormwater treatment is done on-site using a bio-swale with native planting. Working collaboratively with the administration and students to set ambitious goals early on, the team was able to achieve a design that will truly help the community’s next generation move toward a more sustainable future.

(Source: Opsis Architecture)
Tapestry Statistics:
UID: 
US-MUSCSB
Updated: 
2018-02-21 18:17:30
Content Score: 
128.64
Profile Views: 
600
Click Throughs: 
156
Design and Construction Team:
Thumbnails:
Images:
Michael Mathers
Opsis Architecture, Michael Mathers
Opsis Architecture
Michael Mathers
Opsis Architecture
Opsis Architecture, Michael Mathers
Opsis Architecture, Michael Mathers
Opsis Architecture
Opsis Architecture
Opsis Architecture
Delta Controls, Opsis Architecture