About
Feedback
Login
NEWS
ORGANIZATIONS
PROJECTS
PRODUCTS
27 of 185
Sonoma Academy Guild & Commons
Project Type:
Education, K-12, Classrooms, Offices
Project Location:
2500 Farmers Lane
Santa Rosa, California 95404
USA
Project Scope:
Gross Area: 
Net Area: 
Site Area: 
Occupants: 
Construction Cost: 
Cost Per SF: 
Levels Above Ground: 
Performance Metrics:
Total PEUI: 
Net PEUI: 
Lighting Power Density: 
Annual Potable Water: 
Rainwater Managed: 
Lights Off Daylighting: 
Views to Outdoors: 
15' to Operable Windows: 
Climate Zone: 
Awards and Acknowledgements:
AIA Committee on the Environment:
2018 Top Ten
Project Summary:
A place to be loud and not heard, a nook to reflect, a place that explains, expresses and transforms. Sonoma Academy created guiding principles that spoke to equity, community and exploration. The building and site attempts to stretch out and reflect the site and community. Sited at the base of Taylor Mountains, the landscape rushes down the hill and over the building. It integrates into the land and contributes back in native plantings that invite pollinators. The dining rooms open to the hill and city, with deep overhangs providing shading and intimate in-between spaces. The dining room is for gathering and meeting and one-on-one connecting. Big farm tables made locally provide collaboration space while bar height counters provide an option for much needed focus. The teaching kitchen doubles as classroom, meeting room and event spaces – with views to the west. Maker spaces open out to the productive garden for extended classroom space. The garden acts as classroom, park and gallery. Making with tools, making with food, and making with technology blend at the garden. The beauty of the site inspired the organization of two sweeping floors that stretch to views, grab onto the hillside and work to blend this campus with many levels. With the open sliding doors, students are encouraged to wander in and through, making this building a part of everyday pathways. Exposing the materials, the radiant manifolds, the structure and the systems, invites the user into the daily functions of the building. Biophilic principles providing guidance for planning and material selection – everything was thought of as a critical piece of the story. The resultant design strengthens the strong sense of place apparent in the school and tells the story of the region’s architecture, landscape, people, sustainability, and everyday life.
(Source: AIA COTE 2018)
Tapestry Statistics:
UID: 
US-JDGLDC
Added: 
2019-01-02 13:35:33
Updated: 
2019-01-26 04:37:03
Content Score: 
135.43
Profile Views: 
624
Click Throughs: 
97
Design and Construction Team:
WRNS Studio
Architect
XL Construction
General Contractor
Mar Structural Design
Structural Engineer
Interface Engineering
MEP Engineer, Commissioning
Integral Group
Electrical Engineer, PV Design, Daylighting
RHAA Landscape Architecture + Planning
Design Landscape and Garden Architect
Rana Creek
Green Roof
News Articles:
Thumbnails:
Images:
Celso Rojas
WRNS Studio
Celso Rojas
Celso Rojas
Celso Rojas
Celso Rojas
WRNS Studio
Celso Rojas
WRNS Studio
WRNS Studio