About
Feedback
Login
NEWS
ORGANIZATIONS
PROJECTS
PRODUCTS
16 of 185
Amherst College New Science Center
Project Type:
Higher Education, Laboratory
Project Location:
220 South Pleasant Street
Amherst, Massachusetts 01002
USA
Project Scope:
Gross Area: 
Net Area: 
Site Area: 
Occupants: 
Construction Cost: 
Cost Per SF: 
Levels Above Ground: 
Performance Metrics:
Total PEUI: 
Net PEUI: 
Lighting Power Density: 
Annual Potable Water: 
Rainwater Managed: 
Views to Outdoors: 
15' to Operable Windows: 
Climate Zone: 
Awards and Acknowledgements:
AIA Committee on the Environment:
2019 Top Ten
Design Features:
Energy Efficient, Interior Stormwater Feature, Biophilia, Communicating Stairs, Collaboration Spaces, Green Roof, Porous Pavement, Biofiltration Rain Garden, Rainwater Harvesting
Project Summary:
The Amherst College New Science Center provides state-of-the-art facilities and a flexible space to support the college’s science programs and students through the next century while reducing energy usage by 76 percent compared with a typical research building. The New Science Center is sited at the east edge of the new Greenway landscape, connecting the sciences to the rest of the Massachusetts campus. The building is organized around “the Commons,” a dramatic multistory atrium. The Commons creates a community of science through the five forms that make up the building: two four-story energy-intensive laboratory wings tucked into the east edge of the sloping site and three two- to three-story pavilions of low-intensity programming set in the landscape to the west, facing campus. A roof that floats above the Commons unifies the building while also providing a quiet visual datum for the undulating Pelham Hills beyond. An array of skylight monitors animate the roof, further signifying the building’s scientific purpose and its commitment to sustainable performance. The Commons’ roof monitors integrate architectural and mechanical elements that provide an overall comfort conditioning solution: chilled beams, radiant slabs, acoustic baffles, and a photovoltaic array. A central gap between the laboratory wings at one end of the Commons offers views to the east, drawing nature into the building. It also serves as a circulation nexus with an interior stormwater feature, fostering strong biophilic connections. The Greenway’s new surrounding landscape, when met with the transparent, west-facing glass façade, provides the Commons with remarkable views of native ecology, blurring the edges of the central living room and the outdoors. In turn, the gathering space feel like an extension of the outdoors.

(Source: AIA COTE 2019)
Tapestry Statistics:
UID: 
US-AMHRST
Added: 
2019-04-22 20:51:12
Updated: 
2019-04-23 03:29:51
Content Score: 
143.82
Profile Views: 
1,257
Click Throughs: 
112
Design and Construction Team:
Barr & Barr
General Contractor
Payette
Architect
Acentech
AV/Vibration/Sound Consultant
Code Red Consultants
Code Consultant
Nitsch Engineering
Civil Engineer
van Zelm Engineers
MEP Engineer
LeMessurier
Structural Engineer
Simpson Gumpertz & Heger
Envelope & Waterproofing Consultant
Studio NYL
Facade Consultant
BVH Integrated Services
IT and Security Consultant
Available Light
Lighting Design
Integral Group
Sustainability Consultants
News Articles:
Thumbnails:
Images:
Chuch Choi
Chuch Choi
Chuch Choi
Chuch Choi
Chuch Choi
Chuch Choi, Payette
Chuch Choi, Payette
Payette
Chuch Choi
Chuch Choi
Chuch Choi, Payette
Chuch Choi, Payette