About
Feedback
Login
NEWS
ORGANIZATIONS
PROJECTS
PRODUCTS
1 of 38
A native meadow green roof camouflages a low-impact Hamptons home
Publisher:
Inhabitat
El Segundo, California, USA
Media, Technology, Architecture, Interior Design
Author: 
Lucy Wang
Date Published: 
2019-08-05
Keywords: 
Single Family Home, Green Roof, Corten steel, Timber, Waterfront, Peconic Bay, Hamptons, New York
Tapestry Statistics:
ID: 
3360
Added: 
2019-08-05 15:58:21
Updated: 
2019-08-05 16:01:15
Content Score: 
7.43
Profile Views: 
518
Click Throughs: 
40
Image:
Michael Moran
Excerpt:
When a husband and wife purchased five acres of bluff top property overlooking the Peconic Bay in the Hamptons, they knew from the beginning that landscape preservation would be a major focus of their future home. To bring their vision of an environmentally sensitive residence to life, the couple turned to Mapos, a New York-based architectural studio that they had worked with previously. By treading lightly on the site, the architects crafted a modernist multigenerational family retreat—the Peconic House—that blends into its meadow setting with a lush green roof, Corten steel exterior and timber interior.

Designed in part as a reaction against the “insensitive residential development…and reputation for showing off” that has characterized recent real estate development in the Hamptons, the Peconic House is a callback to the modernist legacy of Long Island’s South Fork. Featuring simple and low-slung proportions, the rectangular 4,000-square-foot shuns ostentatious displays and instead uses a roof of native meadow grasses to camouflage its appearance and minimize its impact on the watershed. The residence also embraces indoor/outdoor living with a 2,000-square-foot terrace that faces the Peconic Bay and culminates in a 75-foot-long infinity-edge lap pool.

In positioning the building, the architects were careful to preserve the property’s existing vegetation—particularly a 70-foot-tall sycamore located at the center of the meadow. To relate the architecture to the old-growth forest, the architects relied on a predominately timber palette that includes cedar and reclaimed ipe wood that are complemented by concrete and Corten steel. All materials are left unfinished and will develop a natural patina over time.

Inside the open-plan living area “further abstracts the bluff-top landscape, with unfinished cedar and reclaimed white oak,” note the architects. The blurring of indoors and out are also achieved with 100-foot-long walls of glass that slide open and seamlessly unite the indoor living spaces with the outdoor terrace. The cantilevered roof helps block unwanted solar gain and supports a thriving green roof of native grasses that promote biodiversity.

Organization Mentioned:
Mapos
New York, New York, USA
Architecture, Interior Design, Landscape, Art, Brand