About
Feedback
Login
NEWS
ORGANIZATIONS
PROJECTS
PRODUCTS
48 of 3,816
Capri’s new electric power station replaces the island’s diesel plant
Publisher:
Inhabitat
El Segundo, California, USA
Media, Technology, Architecture, Interior Design
Author: 
Katherine Gallagher
Date Published: 
2020-12-31
Keywords: 
Capri, Italy, Infrastructure, Electricity, Utility, Power Station, Renewable Energy, LED Lighting, Waterfront, Oceanfront
Tapestry Statistics:
ID: 
3957
Added: 
2020-12-31 17:17:02
Updated: 
2020-12-31 17:20:04
Content Score: 
7.67
Profile Views: 
419
Click Throughs: 
882
Image:
Enrico Cano via Frigerio Design Group
Excerpt:
On the island of Capri in Italy, the new Terna electric power station is an innovative example of sustainable architecture that merges into the unique landscape of the Italian island. Designed by Italian studio Frigerio Design Group, the new station replaces the island’s original diesel-run power plant in an effort to highlight the importance of renewable energy all while making the island a safer place to live.

The project is built on a 2,700-square-meter site, and the overall design is based on a combination of geometry, greenery and light to integrate the structure with the steep Mediterranean landscape. The power station achieves an electrical connection between the island and the mainland, made possible through an investment of 150 million euros by Terna in order to provide Capri with renewable energy and reduce emissions to zero.

A new power line lies completely underwater and underground, delivering more reliability, efficiency and quality to the local electrical service. Connecting Capri to the rest of Italy’s electric grid will save the island an estimated 20 million euros per year and reduce the carbon emissions by 130,000 tons.

The building itself shares the same colors as the island’s landscape, while the materials take into account the aggressive environmental conditions of the area such as salty air, humidity and UV rays. The architectural finishing of the complex consists of geometric elements to create variable and vibrant compositions. The landscaping uses only native and local scrubs and plants that will achieve autonomous growth once the roots have had time to set, completely removing the need for landscape maintenance.

In order to respect the natural surroundings, the building’s lighting design minimizes any light pollution. Lighting devices have cut-off parabolas and are positioned to hide their lighting sources, while LED technology is adopted to reduce consumption and waste. Between the building’s railings and walls, a stunning lighting design illuminates the perforated sheets upward and walls downward at night.

Organization Mentioned:
Frigerio Design Group
Genova, Italy
Architecture