About
Feedback
Login
NEWS
ORGANIZATIONS
PROJECTS
PRODUCTS
38 of 3,651
A building that plays with time: Tjuringa House
Publisher:
ArchitectureAU
South Melbourne, Victoria, Australia
Media, Architecture
Author: 
Michelle Bailey
Date Published: 
2020-08-24
Keywords: 
Project Profile, Housing, Single Family Home, Toowoomba, Queensland, Australia
Tapestry Statistics:
ID: 
3814
Added: 
2020-08-28 23:40:50
Updated: 
2020-08-28 23:48:36
Content Score: 
12.56
Profile Views: 
47
Click Throughs: 
39
Image:
Kristoffer Paulsen
Excerpt:
Motif, texture and concrete acrobatics unite in this sculptural new home, befitting its majestic escarpment setting on the precipice of Toowoomba’s Great Dividing Range.

A skilled architect and builder, Jesse Bennett established Jesse Bennett Studio with his partner Anne-Marie Campagnolo, an accomplished interior designer, in 2010. Their first project, Planchonella House in Cairns, proved their talent when it was awarded the Australian Institute of Architects’ Robin Boyd Award, as well as the Houses Award for Australian House of the Year, in 2015. The project became a fascination for publishers, featuring in print across Africa, Europe, Asia and America. A review in Houses 104 piqued the interest of another Queensland-based family, prompting them to engage the studio to transform their own historic site in Toowoomba. Known as Tjuringa House, it was to be Jesse and Anne-Marie’s most ambitious project to date.

The project was named by the clients, who suggested the site was akin to an Indigenous Tjuringa, or artefact, carved with motifs and patterns communicating “mythological dreaming, stories of man and great mythic beings.” From the outset, there were ambitions for the site to serve a public function, welcoming garden tours into the generous grounds and emerging sculpture park. Serendipitously, the architecture has evolved into something of a sculpture itself, best experienced from vantage points dotted around the gardens.

The site is significant for both its size and its position on the precipice of Toowoomba’s Great Dividing Range escarpment. The original two-storey homestead, constructed in 1954 in a style reminiscent of the English Arts and Crafts movement, was something of a recognizable local landmark. Jesse’s initial design sought to preserve the home’s masonry envelope, radically refurbish the interior and introduce a concrete superstructure to sit over existing walls to awaken new connections to landscape and sunlight. But when the team discovered that the existing brick walls could not withstand the described interventions, a radical redesign ensued. They resolved to preserve the building’s original perimeter by reinstating its form with new masonry walls and to salvage and re-use the terracotta roof tiles in appreciation of the building’s history and the weathered patina of its original materials.

With the concrete superstructure remaining a crucial element of the scheme, it transitioned from being an overlay component to becoming the first structure to emerge from the ground. With the building expressed as two distinct elements – masonry shell and concrete roof – suddenly, the concrete had become the ruin and the new masonry walls the contemporary home taking up shelter within it. The concrete roof grounds the building in the landscape, shielding it from both westerly winds and prying eyes from the street above. Like a forest canopy, it establishes an overarching shelter while asserting the horizontality of the garden terrace and horizon.

The architecture is a joyous collision of material, craft and geometry. At the northern corner of the house, closest to the approach, an extraordinary junction resolves an intriguing crucifix form. Slender brick arches support a two-storey, L-shaped concrete column that extends beyond the top of the slab to emerge like a pair of inverted obelisks etched out by ziggurat cutaways. It is impossible not to draw comparisons to Carlo Scarpa’s Brion-Vega Cemetery, a building that explores motifs rigorously, overlaying and repeating simple geometries with an unapologetic relentlessness. Here, Jesse Bennett Studio demonstrates a similar obsession with motif, texture and concrete acrobatics.

When pressed to describe the genesis of such architectural motifs, Jesse suggests they emerged almost involuntarily. “[They are] something that recurs organically through our design process,” he muses. What they do reveal is a masterful understanding of making and material. The repeated ziggurat motifs forming edges and tops to concrete elements stand as small reminders that these details were formed with care, by human hands. With such gestures, the architect finds a way to connect this artefact of monumental, civic scale with the palm of a human hand.

Clay masonry and tile also appear in rather gravity-defying ways. The latter forms the feathered walls enveloping the main bedroom suite, enriched by a visual tapestry of glazing and lichen. Masonry acts as container, but also becomes the crucial material defining landscape edges and raised planter beds. Along the building’s ea

Organizations Mentioned: (2)
Australian Institute of Architects
Melbourne, Victoria, Australia
Non-Profit Professional Organization
Jesse Bennett Studio
Fitzroy, Victoria, Australia
Architecture, Interior Design